Slik finner du beste refinansiering - enkel og oversiktlig guide

Skilt som sier beste refinansiering og gullmedalje for førsteplass på lyseblå bakgrunn

Har du flere smålån, kredittkortgjeld og kjøp på avbetaling samtidig? Da betaler du sannsynligvis mer enn nødvendig på gjelden din og taper penger hver eneste måned. Heldigvis finnes det muligheter for å refinansiere.

I denne guiden viser vi deg steg for steg hvordan du går frem for å finne beste refinansiering, hvordan søknadsprosessen fungerer og hva du bør være oppmerksom på.

Hva er refinansiering?

Refinansiering er det du gjør når du tar opp et lån med sikte på å dekke gammel gjeld. Det er flere grunner til at du med jevne mellomrom bør vurdere å refinansiere. Den viktigste er å finne et lån med betydelig bedre rente enn den du har i dag.

Det kan også være for å få en enklere lånesituasjon, ved at du samler flere gjeldsposter i ett lån.

Kort sagt; her er noen fordeler med å refinansiere:

  • Få bedre rente
  • Redusere gebyrer 
  • Få lavere månedlige kostnader
  • Øke nedbetalingstiden
  • Få bedre oversikt ved å kun ha ett lån å betale på

Les videre og vi viser deg veien til beste refinansiering, skritt for skritt.

Få oversikt over gjelden din

Har du mistet oversikten over hvor du skylder penger eller hvor mye som står igjen på de forskjellige lånene? Dette kan du finne ut ved å logge deg på Gjeldsregisteret. Pålogging skjer enkelt ved bruk av BankID. Alt du har av forbrukslån (lån uten krav til sikkerhet) skal du finne her.

Person som regner ut samlet gjeld på et hvit ark, med et kredittkort og en kalkulator ved siden av
Det første steget når du skal finne beste refinansiering er å få oversikt over gjelden din. Du kan enkelt finne ut hvor mye du skylder, og til hvem, ved å logge inn på Gjeldsregisteret.

For ordens skyld bør du gå gjennom fakturabunken din også. Det kan hende det har hopet seg opp med høye strømregninger og andre ting som skal betales. Du kan med fordel inkludere disse i en refinansiering.

Forstå hvordan nedbetalingstid påvirker lånets totalkostnad

Det er en generell regel at jo lenger du betaler på et lån, desto høyere blir totalprisen. En låneutsettelse kan derfor koste mer enn det folk egentlig er klar over.

Illustrasjon med klokke og mynter på lyseblå bakgrunn som viser at økt nedbetalingstid gir økte totalkostnader på lånet når man refinansierer
Desto lengre tid du bruker på å tilbakebetale lånene dine, desto høyere blir de totale lånekostnadene. Du bør derfor ha som mål å holde nedbetalingstiden så kort som økonomien din tillater.

Det bør du tenke på når du velger nedbetalingstid på ditt refinansieringslån. Velger du betydelig lenger nedbetalingstid enn den du har på den eksisterende gjelden, kan en eventuell fordel med lavere rente nulles ut.

Makslengden på refinansieringslån uten sikkerhet er 15 år ifølge forskrift fra Finanstilsynet. Refinansierer du med sikkerhet, kan du ofte få tilsvarende nedbetalingstid som et vanlig boliglån, det vil si 20-30 år.

Men det mest lønnsomme er altså å betale så fort som mulig.

Den beste refinansieringen får du hvis du eier egen bolig

Det er mulig å bake et refinansieringslån inn i boligen, dersom du eier egen eiendom. Det er i så fall en forutsetning at det samlede lånet holder seg innenfor 85 % av boligens verdi.

Ettersom det er boliglån som har de laveste rentene, vil også en refinansiering med sikkerhet i bolig være den beste refinansieringen.

Mann med grå genser som holder opp et miniatyrhus, viser at man får beste refinansiering hvis man eier egen bolig
Den beste refinansieringen er å bake inn forbruksgjelden din i boliglånet. Dette under forutsetning om at du har ledig verdi i boligen og ikke har betalingsanmerkninger.

Du kan også få ganske lang nedbetalingstid på et slikt lån. Det er nyttig hvis det er nødvendig å redusere de månedlige kostnadene for å få økonomien til å gå i hop.

Men husk det vi har skrevet over. Lengre løpetid gir høyere låneutgifter totalt. For at refinansieringen skal lønne seg, bør du fortsette å betale det samme som du gjorde før refinansieringen hver måned, så langt det er mulig.

Alternativt: Erstatt den dyre gjelden med et nytt forbrukslån med bedre vilkår

Illustrasjon på grønn bakgrunn som viser dyre kredittkort og smålån i rød farge som samles i et billigere forbrukslån. Det neste beste alternativet for refinansiering
Nest beste refinansiering er å erstatte smålån og kredittkortgjeld med ett nytt, rimeligere forbrukslån. Et større forbrukslån vil generelt ha lavere rente enn kredittkort og andre smålån uten sikkerhet.

Det er ikke alle som har en bolig de kan stille som sikkerhet for en refinansiering. Da kan du erstatte dyr, gammel gjeld med ett nytt forbrukslån, som vil si å refinansiere uten sikkerhet i bolig

Renten er høyere enn på boliglån, men kan likevel være betydelig lavere enn på forbruksgjelden du ønsker å refinansiere. Spesielt smålån og kredittkortgjeld er kjent for å ha høye renter.

Det kan altså fortsatt være mye å spare på å refinansiere, selv om du ikke eier egen bolig.

Renten settes individuelt – søk flere steder for å sammenligne

Bankene har ikke en felles rente som gjelder for alle låntagere. De setter renten individuelt for hver enkelt lånesøknad de får inn. Her kan det sprike svært mye mellom beste og høyeste rente som blir tilbudt.

Det betyr at for å finne den billigste refinansieringen for deg, må du søke flere steder. Først da kan du sammenligne de tilbudene du får.

Ulike rentesatser i sort tekst på lysegul bakgrunn med et spørsmålstegn, viser at renten på forbrukslån settes individuelt
Renten på forbrukslån settes individuelt, så det er ikke sikkert at du blir tilbudt samme vilkår som i låneeksemplene. Du bør derfor søke flere steder slik at du kan sammenligne markedet.

Det kan være litt jobb, men normalt vil du få lønn for strevet. Hvis du er ute etter refinansiering uten sikkerhet, kan du se på alternativene i sammenligningen øverst på denne siden.

Noen av disse er låneagenter. Det betyr at de samarbeider med en rekke långivere som alle vurderer din søknad og kan gi deg et tilbud. Det betyr at du sparer en del jobbing med å sende alle søknadene, samtidig som alle tilbudene du får er helt uforpliktende.

Her er en rask gjennomgang av 3 populære låneagenter i Norge.

1. Axo Finans

Axo Finans er en norsk låneagent som tilbyr forbrukslån, lån og refinansiering fra 10.000 til 600.000 kroner. De samarbeider med 23 banker og andre finansieringsinstitusjoner som konkurrerer om deg som kunde ved å gi deg sine beste tilbud.

Selskapet ble grunnlagt i 2008, og har således lang erfaring med å rådgi lånesøkere og finne fram til den beste refinansieringen i hvert enkelt tilfelle.

2. Lendo

Lendo har mulighet til å innhente hele 16 lånetilbud på en enkelt søknad. Blant deres samarbeidspartnere finner vi tungvektere som Danske bank, Santander Consumer Bank og Komplett Bank.

Du kan søke om forbrukslån, refinansieringslån og billån uten pant, fra 10.000 til 500.000 kroner.

Lendo er en del av Schibsted-konsernet som også omfatter avisene Aftenposten og VG, og nettsiden Finn.no.

3. Sambla

Sambla innhenter som de øvrige tilbud om lån til refinansiering fra 10.000 kroner og opp til 500.000 kroner. De har også mulighet til å tilby refinansiering med sikkerhet gjennom sitt omstartslån.

Selskapet har hovedkontor i Sverige, men Oslo-avdelingen er godt etablert i Norge. De har bistått i mange refinansieringssaker rundt om i landet.

Velg alternativet med lavest effektiv rente

Når du ser etter beste refinansiering, skal du lete etter alternativet med lavest effektive rente. Dette gjelder uansett om du skal refinansiere forbruksgjeld eller refinansiere kredittkortgjeld

Effektiv rente er i motsetning til vanlig, nominell rente et presist uttrykk for lånets reelle kostnader ettersom man også har regnet inn gebyrene som långiver tar. Alle som tilbyr lån i Norge er pålagt å oppgi effektiv rente. Det gjelder både i annonseringen og i det endelige lånetilbudet.

Husk dette: For å sammenligne effektiv rente på flere lånetilbud er det avgjørende at de har samme lånebeløp og nedbetalingstid.

Dette avgjør hvor lav rente du får

Selv om du gjør alt riktig som beskrevet i guiden over, vil det variere fra person til person hvor bra rente du blir tilbudt når du skal samle smålån.

En god inntekt og lite gjeld er det som gir långivers beste rente. Deretter brukes en skala hvor renten gradvis økes. Det er ingen faste grenser, men settes av långivernes egne interne retningslinjer og datalogaritmer.

Alder og hvor du bor i landet har også en viss betydning, men forholdsvis beskjeden i forhold til de økonomiske forholdene.

Har du mulighet til å stille med en medlåntaker, kan dette virke positivt på det rentetilbudet du får fra banken.

Oppsummering: Dette har vi lært om beste refinansiering

Du kan spare mye på å refinansiere dyr gjeld i form av lavere rente, færre gebyrer og en enklere betalingssituasjon.

I jakten på beste refinansiering bør du fokusere på effektiv rente, som gir den riktigste indikasjonen på lånets reelle kostnad.

Ettersom renten settes individuelt, bør du søke flere långivere for å innhente det beste tilbudet. En mulighet er å bruke en låneagent som videresender din ene søknad til 15-20 samarbeidende banker.

Anbefaling
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men du kan søke hos opptil 24 banker samtidig, deriblant Sbanken, gjennom Lendo.
Lendo samarbeider med 24 banker, som konkurrerer om å gi deg de beste lånevilkårene. Dette uten økt lånekostnad for deg.
Annonselenke
Eksempel: Bankene innvilger fra 4,90% til 23,4% nominell rente. 120 000 kr over 5 år, effektiv rente 11,55%, kostnad 36 215kr, totalt 156 215 kr.
Anbefaling
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men du kan søke hos opptil 24 banker samtidig, deriblant Resurs Bank, gjennom Lendo.
Lendo samarbeider med 24 banker, som konkurrerer om å gi deg de beste lånevilkårene. Dette uten økt lånekostnad for deg.
Annonselenke
Eksempel: Bankene innvilger fra 4,90% til 23,4% nominell rente. 120 000 kr over 5 år, effektiv rente 11,55%, kostnad 36 215kr, totalt 156 215 kr.
Anbefaling
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men du kan søke hos opptil 24 banker samtidig, deriblant TF Bank, gjennom Lendo.
Lendo samarbeider med 24 banker, som konkurrerer om å gi deg de beste lånevilkårene. Dette uten økt lånekostnad for deg.
Annonselenke
Eksempel: Bankene innvilger fra 4,90% til 23,4% nominell rente. 120 000 kr over 5 år, effektiv rente 11,55%, kostnad 36 215kr, totalt 156 215 kr.
Anbefaling
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men du kan søke hos opptil 24 banker samtidig, deriblant Nordea Direct, gjennom Lendo.
Lendo samarbeider med 24 banker, som konkurrerer om å gi deg de beste lånevilkårene. Dette uten økt lånekostnad for deg.
Annonselenke
Eksempel: Bankene innvilger fra 4,90% til 23,4% nominell rente. 120 000 kr over 5 år, effektiv rente 11,55%, kostnad 36 215kr, totalt 156 215 kr.
Anbefaling
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men du kan søke hos opptil 24 banker samtidig, deriblant Re:member, gjennom Lendo.
Lendo samarbeider med 24 banker, som konkurrerer om å gi deg de beste lånevilkårene. Dette uten økt lånekostnad for deg.
Annonselenke
Eksempel: Bankene innvilger fra 4,90% til 23,4% nominell rente. 120 000 kr over 5 år, effektiv rente 11,55%, kostnad 36 215kr, totalt 156 215 kr.
Anbefaling
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men du kan søke hos opptil 24 banker samtidig, deriblant Instabank, gjennom Lendo.
Lendo samarbeider med 24 banker, som konkurrerer om å gi deg de beste lånevilkårene. Dette uten økt lånekostnad for deg.
Annonselenke
Eksempel: Bankene innvilger fra 4,90% til 23,4% nominell rente. 120 000 kr over 5 år, effektiv rente 11,55%, kostnad 36 215kr, totalt 156 215 kr.
Anbefaling
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men du kan søke hos opptil 24 banker samtidig, deriblant Ikano Bank, gjennom Lendo.
Lendo samarbeider med 24 banker, som konkurrerer om å gi deg de beste lånevilkårene. Dette uten økt lånekostnad for deg.
Annonselenke
Eksempel: Bankene innvilger fra 4,90% til 23,4% nominell rente. 120 000 kr over 5 år, effektiv rente 11,55%, kostnad 36 215kr, totalt 156 215 kr.
Anbefaling
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men du kan søke hos opptil 24 banker samtidig, deriblant BRAbank, gjennom Lendo.
Lendo samarbeider med 24 banker, som konkurrerer om å gi deg de beste lånevilkårene. Dette uten økt lånekostnad for deg.
Annonselenke
Eksempel: Bankene innvilger fra 4,90% til 23,4% nominell rente. 120 000 kr over 5 år, effektiv rente 11,55%, kostnad 36 215kr, totalt 156 215 kr.
Anbefaling
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men du kan søke hos opptil 24 banker samtidig, deriblant Komplett Bank, gjennom Lendo.
Lendo samarbeider med 24 banker, som konkurrerer om å gi deg de beste lånevilkårene. Dette uten økt lånekostnad for deg.
Annonselenke
Eksempel: Bankene innvilger fra 4,90% til 23,4% nominell rente. 120 000 kr over 5 år, effektiv rente 11,55%, kostnad 36 215kr, totalt 156 215 kr.
Anbefaling
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men du kan søke hos opptil 24 banker samtidig gjennom Lendo.
Lendo samarbeider med 24 banker, som konkurrerer om å gi deg de beste lånevilkårene. Dette uten økt lånekostnad for deg.
Annonselenke
Eksempel: Bankene innvilger fra 4,90% til 23,4% nominell rente. 120 000 kr over 5 år, effektiv rente 11,55%, kostnad 36 215kr, totalt 156 215 kr.